Nieuws uit het gemeentehuis

 1. Het CDA Best draagt unaniem Ria van der Hamsvoord-Huijbers voor als wethouder. Dit als opvolgster van wethouder Wilma van der Rijt die voorgedragen is als burgemeester van de gemeente Brunssum.

  Het CDA Best draagt unaniem Ria van der Hamsvoord-Huijbers voor als wethouder.  Dit als opvolgster van wethouder Wilma van der Rijt die voorgedragen is als burgemeester van de gemeente Brunssum.

  Van der Hamsvoord (62) is een ervaren bestuurster en woont in Wintelre.  Zij is 12 jaar (van 2006-2018) wethouder geweest binnen het sociaal domein in de gemeente Eersel. Die portefeuille sluit naadloos aan bij de huidige portefeuille van wethouder Wilma van der Rijt. Het zijn de onderwerpen Wet maatschappelijke ondersteuning, Jeugd- en jongeren, Onderwijs en Kinderopvang, Welzijn, Volksgezondheid en Zorg en Armoedebeleid.

  Installatie 9 maart

  Tijdens de raadsvergadering op maandag 9 maart wordt afscheid genomen van wethouder Wilma van der Rijt en, na akkoord van de gemeenteraad, volgt de installatie van Ria van der Hamsvoord als nieuwe wethouder.

  Namens CDA Best
  Gaston Slagers
  Fractievoorzitter

 2. Bent u ondernemer en heeft u interesse om opdrachten voor de gemeente uit te voeren? Kom op donderdag 13 februari naar de informatiebijeenkomst.

  Bent u ondernemer in de gemeente Best, Veldhoven of Waalre en heeft u interesse om opdrachten voor de gemeente uit te voeren?

  Kom dan op donderdag 13 februari naar de informatiebijeenkomst: ‘Zakendoen met de gemeente? Zo werkt dat!’. De gemeenten en inkooporganisatie Bizob organiseren deze bijeenkomst om de deelname aan aanbestedingen door het lokale en regionale MKB te stimuleren. In de praktijk blijkt namelijk dat ondernemers dit soms lastig en onduidelijk vinden.

  Op 13 februari vertellen we u daarom graag alles over aanbestedingen. U krijgt informatie over hoe u uzelf kenbaar kunt maken als ondernemer en zo in aanmerking kunt komen voor opdrachten. Ook vertellen we u over de wet- en  regelgeving en waar u terecht kunt als u er niet uitkomt. Natuurlijk is er ook volop ruimte voor het stellen van vragen.

  U bent van harte welkom op 13 februari van 16.00 uur tot 18.00 uur in het Mikrocentrum te Veldhoven (De Run 1115, 5503 LB Veldhoven).
  Graag even aanmelden via www.bizob.nl/aanmelden.

 3. Werkt de verbinding niet als u ons telefoonnummer 14 0499 belt? Dan raden wij u aan om het nogmaals te proberen. Onze excuses voor het eventuele ongemak.

  Vanwege een technische update zijn wij deze week telefonisch minder goed bereikbaar. Werkt de verbinding niet als u ons telefoonnummer 14 0499 belt? Dan raden wij u aan om het op een later moment nogmaals te proberen.

  Onze excuses voor het eventuele ongemak!

 4. Eind februari ontvangt u de gecombineerde aanslag gemeentelijke heffingen/WOZ-beschikking 2020.

  Eind februari ontvangt u de gecombineerde aanslag gemeentelijke heffingen/WOZ-beschikking 2020. Op dit aanslagbiljet staat wat u (indien van toepassing) dit jaar betaalt aan gemeentelijke belastingen: de WOZ-waarde, de onroerende-zaakbelastingen (OZB), de afvalstoffenheffing, het reinigingsrecht, de rioolheffing en de reclamebelasting.

  Digitale aanslag via MijnOverheid

  Wilt u uw post van de overheid voortaan digitaal ontvangen? Dat kan met de berichtenbox van MijnOverheid. In uw persoonlijke berichtenbox ontvangt u berichten over bijvoorbeeld gemeentelijke aanslagen, uw toeslagen, uw kinderbijslag, betaalspecificaties van uw WW, of het verlopen van uw rijbewijs of APK. Als er nieuwe berichten voor u zijn, ontvangt u automatisch een e-mail. Ervaar het zelf en meld u voor 5 februari aan met uw DigiD op www.mijnoverheid.nl.

  Bent u al aangemeld? Dan ontvangt u de aanslag voor de gemeentelijke heffingen in uw inbox. Heeft u zich niet aangemeld bij MijnOverheid? Dan ontvangt u de aanslag per post.

  Meer informatie

  Heeft u nog vragen? Lees dan verder voor meer informatie over de gemeentelijke belastingen. Hier kunt u onder andere de WOZ-waarde en het taxatieverslag opvragen, digitaal bezwaar maken en het formulier aanvraag kwijtschelding downloaden. U kunt ons ook bellen op 14 0499.

 5. We hebben u als inwoner gevraagd om te stemmen voor een naam voor het nieuwe kunstwerk in Dijkstraten. Alle stemmen zijn inmiddels geteld.

  We hebben u als inwoner gevraagd om te stemmen voor een naam voor het nieuwe kunstwerk in Dijkstraten. Alle stemmen zijn inmiddels geteld. De meeste mensen hebben gekozen voor: Spriet.
  Hartelijk dank voor uw stem.

 6. In 2019 is het aantal inwoners in onze gemeente licht gestegen. Op 1 januari 2020 woonden er 29.999 mensen Best. Op 1 januari 2019 was het voorlopige inwonersaantal 29.821.

  In 2019 is het aantal inwoners in onze gemeente licht gestegen. Op 1 januari 2020 woonden er 29.999 mensen Best. Op 1 januari 2019 was het voorlopige inwonersaantal 29.821.

  Aantal geboorten in 2019 249
  Aantal overleden in 2019 248
  Geboorteoverschot in 2019 1
     
  Aantal vestigingen in 2019 1451
  Aantal vertrokken in 2019 1274
  Migratiesaldo in 2019 177
     
  Toename in 2019 178

  Waarvan in 2019 in Best:
  29 kinderen zijn geboren
  184 personen zijn overleden
  136 huwelijken zijn gesloten
  38 partnerschappen zijn geregistreerd

  Mogelijk nog mutaties

  Let op: in de loop van de maand januari kunnen er nog mutaties worden doorgegeven. Het CBS stelt binnenkort het definitieve inwonersaantal per 1 januari 2020 vast. Dit aantal kan daardoor iets afwijken van het bovengenoemde voorlopige aantal.

 7. Op 9 januari is van 16.00 tot 17.00 uur weer een openbare vergadering van de Jeugdraad van Best. Komt u ook?

  Op 9 januari is van 16.00 tot 17.00 uur weer een openbare vergadering van de Jeugdraad van Best. De agenda en bijbehorende stukken leest u op de pagina Vergaderingen Jeugdraad.

  Komt u ook? U bent van harte welkom in de Raadzaal in het gemeentehuis.

 8. Wilt u meer weten over de gemeente en de lokale politiek? Of bent u benieuwd wat een raadslid doet en of het misschien iets voor u is? Er zijn nog een aantal plekken vrij voor de gratis cursus ‘Politiek Actief voor de gemeente’.

  Wilt u meer weten over de gemeente en de lokale politiek? Of bent u benieuwd wat een raadslid doet en of het misschien iets voor u is? Doe dan mee met de gratis cursus ‘Politiek Actief voor de gemeente’. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar, dus schrijf uzelf snel in!

  Wat leert u tijdens deze cursus?

  De cursus Politiek Actief is voor mensen die misschien wel actief willen worden in de politiek maar nog niet precies weten wat de mogelijkheden zijn. U krijgt antwoord op vragen als: Wat doet de gemeente? Wat doet een raadslid? Hoe werkt de besluitvorming? Welke invloed heeft een inwoner op de besluitvorming? Ook krijgt u een training debatteren en ontmoet u raadsleden uit Best. Zo hoort u ervaringen uit de praktijk en traint u nuttige vaardigheden.

  Programma

  De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. Deze vinden plaats in januari en februari 2020. De bijeenkomsten duren van 19.30 tot 22.30 uur en vinden plaats in het gemeentehuis in Best, Dorpsplein 2. De cursus wordt verzorgd door ProDemos, het ‘Huis voor Democratie en Rechtsstaat’, uit Den Haag. Kijk op www.gemeentebest.nl/cursus voor inhoudelijke informatie over de cursusdagen.

  Aanmelden

  Heeft u interesse in deze cursus? Meld u aan door een e-mail te sturen naar raadsgriffie@gembest.nl. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus wees er snel bij!

 9. Elk jaar tijdens de Nieuwjaarsreceptie reikt het college van B&W traditiegetrouw de Wisseltrofee en de Talent Award uit.

  Elk jaar tijdens de Nieuwjaarsreceptie voor inwoners, ondernemers en verenigingen van de gemeente Best, reikt het college van B&W traditiegetrouw de Wisseltrofee en de Talent Award uit. De Wisseltrofee is een aanmoedigingsprijs om initiatieven vanuit de inwoners, verenigingen en ondernemers, die bijdragen aan het welbevinden van velen, in het zonnetje te zetten. De Talent Award is een aanmoedigingsprijs voor een jonge inwoner uit Best die een bijzondere prestatie heeft geleverd en daarmee de gemeente Best landelijk of zelfs internationaal op de kaart zet. Op zaterdag 4 januari is de Wisseltrofee en de Talent Award 2019 uitgereikt.

  Wisseltrofee

  Stichting Alzheimer Nederland zet zich sinds 1984 in voor mensen met dementie en hun dierbaren. Dit doen zij met ongeveer 100 bevlogen medewerkers vanuit het hoofdkantoor in Amersfoort, en met 3.500 fantastische vrijwilligers in het land. Samen werken zij aan een toekomst zonder dementie en aan de kwaliteit van leven van patiënten nu. In Best is het Alzheimer Café gelegen. Dit is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en andere belangstellenden. Het college van B&W wil met het uitreiken van de Wisseltrofee extra aandacht schenken aan deze bijzondere stichting.

  Foto: Cor Delissen

  Talent Award

  Lieve Warmoeskerken zit sinds twee jaar op paalsport. Een jonge dame met een enorm talent. Tijdens het WK heeft ze de nummer 1 van Nederland dik verslagen!  Ze is 13de geworden van de wereld (er deden 30 meisjes mee in haar categorie). Met het uitreiken van de Talent Award 2019 wil het college van B&W deze jonge paaldanseres in het zonnetje zetten en stimuleren om haar talent verder te ontwikkelen.

  Foto: Cor Delissen

  Stichting sTeun en toeverlaat

  Teun Toebes van Stichting sTeun en toeverlaat wil ouderen met dementie geluksmomenten bezorgen en werd daarom verkozen tot Brabander van het Jaar. Ook hij werd tijdens de nieuwjaarsreceptie in het zonnetje gezet.

  Foto: Cor Delissen

 10. De vergadering Welstand is op woensdag 15 januari om 9.30 uur in het gemeentehuis. De vergadering is openbaar.

  De eerstvolgende vergadering Welstand vindt plaats op woensdag 15 januari om 9.30 uur in het gemeentehuis. De vergadering is openbaar. U kunt zich bij de receptie melden.

  Agenda

  De agenda ligt tijdens openingstijden van het gemeentehuis vanaf maandag 13 januari ter inzage bij de publieksbalie.

Created by LINELABOX