Actueel nieuws (bron: NU.nl)

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
  1. Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob heeft onterecht geëist dat het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam moest opstappen. De rechtbank in Amsterdam bepaalde maandag dat er onvoldoende reden is om het bestuur van de school weg te sturen.
  2. De Consumentenbond gaat voor automobilisten bemiddelen als zij aanspraak willen maken op een schadevergoeding van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR kampt met lange wachttijden, waardoor meer dan 80.000 bestuurders in 2019 de weg niet op konden.
  3. Het nieuwe coronavirus dat in in december uitbrak in de Oost-Chinese miljoenstad Wuhan is overdraagbaar tussen mensen, melden Chinese autoriteiten maandag. Veertien artsen zouden positief getest zijn voor het virus. Bij twee van hen is bewezen dat dit komt door besmetting tussen mensen.
  4. De politie heeft nog drie minderjarige jongeren aangehouden in verband met de steekpartij in 's-Gravenzande op donderdag 16 januari, meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag. Hierbij werd een zestienjarige jongen in een park neergestoken en verwond naar het ziekenhuis vervoerd.
  5. In de buurt van de Australische hoofdstad Canberra vielen maandag hagelstenen ter grootte van tennisballen. Honderden auto's raakten door de hagel beschadigd en meer dan duizend huizen zitten nog zonder stroom. Twee supercel-onweersbuien trokken over de oostkust en lieten een spoor van vernieling achter.
  6. De Chinese reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya hebben zaterdag voor het eerst gepaard, waar naartoe werd gewerkt sinds ze in 2017 uit China zijn overgekomen. Dat meldt de dierentuin maandag.
  7. Er komt een nieuwe zwaarbeveiligde afdeling om vluchtgevaarlijke criminelen met hoog recidivegevaar beter in de gaten te houden. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) maandagmiddag na berichtgeving door De Telegraaf.
  8. Het Noorse kabinet onder leiding van premier Erna Solberg verliest haar meerderheid. De Fremskrittspartiet (FrP, Vooruitgangspartij) van minister van Financiën Siv Jensen vertrekt met haar 27 zetels uit de coalitie omdat een jihadist en haar kinderen uit Syrië groen licht hebben gekregen om terug te keren naar Noorwegen.
  9. Het aantal ziektegevallen door een nieuw mysterieus coronavirus in China is gestegen naar 217, melden Chinese staatsmedia maandagmiddag (Nederlandse tijd). Ook zou het virus voor het eerst in de stad Sjanghai zijn opgedoken. Eerder maandag werd al bekend dat drie personen inmiddels zijn overleden.
  10. De luchtdruk in Nederland is maandag zeer hoog. Op meerdere meetstations in het zuiden van het land zijn zelfs luchtdrukrecords gebroken. Onder meer in Eindhoven, Gilze, Rijen en Volkel was dat het geval, meldt Weerplaza.
Created by LINELABOX