Nieuws uit het gemeentehuis

 1. Hierdoor zijn het bedrijventerrein en Batadorp alleen via de Maas/Breevenbrug bereikbaar. De werkzaamheden duren uiterlijk tot en met vrijdag 30 augustus.

  Sinds maandag 19 augustus is naast de Dieze ook de Batabrug afgesloten voor autoverkeer. Hierdoor zijn het bedrijventerrein en Batadorp alleen via de Maas/Breevenbrug bereikbaar.

  'Kort maar hevig principe'

  We hebben gekozen om te werken volgens het 'kort maar hevig principe'. Met het kort maar hevig principe is er 2 weken forse overlast, maar voorkomen we afsluitingen over langere periodes. Door de wegen een korte periode af te sluiten voeren we veel werkzaamheden tegelijk uit. Dit doen we op zowel de Bataweg als de Dieze. Zo vervangen we het asfalt, plaatsen we nieuwe verlichting, leggen we de Slowlane aan en plegen we onderhoud aan de verkeerslichten.

  Verkeersregelaars

  We houden de verkeerssituatie goed in de gaten. Er zijn verkeersregelaars aanwezig om ervoor te zorgen dat het verkeer zo goed mogelijk kan doorrijden. Helaas kunnen we niet voorkomen dat er sprake is van extra reistijd. Zeker met de files op de A58 en het sluipverkeer dat daardoor over de Ringweg rijdt.

  Tot en met 30 augustus

  De werkzaamheden bij de Batabrug duren uiterlijk tot en met vrijdag 30 augustus. Mochten de werkzaamheden hier eerder klaar zijn, dan gaat de weg uiteraard direct open.

 2. Zoals discozwemmen, PleinBest zwemfestijn en zwemmen met je hond.

  Discozwemmen met schatduiken

  Op vrijdag 23 augustus is het discozwemmen in. Een DJ draait de nieuwste hits. Het zwembad wordt kleurrijk verlicht. Het discozwemmen is toegankelijk voor jongens en meisjes van 8 tot en met 15 jaar en duurt van 18.30 tot 20.30.

  Legitimatie is verplicht!

  Neem een geldig legitimatiebewijs mee, want we controleren op leeftijd. De leeftijdsgrens betekent dat ouders/verzorgers hun kind(eren) alleen mogen afzetten en vanaf 20.15 uur weer mogen ophalen. Bij het ophalen van hun kind(eren) mogen de ouders/verzorgers wel kosteloos naar binnen.

  Toegang tot het zwembad kan met een zwembadabonnement, een 10 badenkaart, een dagentree van €4,50 of een zwem4daagsekaart. Twijfelt u bij slecht weer of het doorgaat? Dan kunt u bellen naar zwembad De Dolfijn (0499) 360 283

  PleinBest zwemfestijn

  Zaterdag 24 augustus kun je vanaf 10.00 uur gratis zwemmen in zwembad de Dolfijn! Het festijn duurt tot 12.00 uur. Daarna mag je blijven zwemmen. Er zijn ludieke (water)spelletjes te doen waarbij leuke prijsjes te winnen zijn. Er is een loterij voor de aanwezige ouders
  waarmee ook prijzen te winnen zijn. Verder in de ochtend gratis koffie, thee en ranja voor groot en klein.Vooraf opgeven is niet nodig. De activiteiten zijn voor iedereen van 6 tot 60+.

  Het zwemfestijn is mogelijk gemaakt door giften van enkele Bestse ondernemers, de medewerkers van zwembad de Dolfijn en de vrijwilligers van PleinBest.

  Meer weten?

  Neem dan contact op met PleinBest via www.pleinbest.nl.

  Zwemmen met je hond

  Op zondag 1 september kunt u van 17.00 tot 18.00 uur gratis komen zwemmen met uw hond. Alleen honden worden toegelaten. U moet zich inschrijven bij Dierenshop Berry de Bruin aan de Koningin Julianaweg 21a te Best. Na afloop krijgt uw hond een leuk presentje.

 3. Het afgelopen jaar is samen met mantelzorgers gekeken hoe we hen nog beter in staat kunnen stellen hun taken uit te voeren. Dit heeft geleid tot een aantal veranderingen.

  Mantelzorgers zijn onmisbaar in de samenleving. Sinds 2015 waardeert de gemeente mantelzorgers jaarlijks met het mantelzorgcompliment. Ook ondersteunen we mantelzorgers via het Steunpunt Mantelzorg WBO, zodat zij kunnen blijven zorgen voor hun naaste, zonder de zorg voor zichzelf te kort te doen. Het afgelopen jaar is samen met mantelzorgers gekeken hoe we hen nog beter in staat kunnen stellen hun taken uit te voeren. Dit heeft geleid tot een aantal veranderingen. Hieronder leest u hier meer over.

  • Mantelzorgcompliment: vanaf 1 september kan het mantelzorgcompliment worden aangevraagd bij het Steunpunt Mantelzorg. Het compliment wordt verstrekt in de vorm van een Best Bijzonder bon t.w.v. € 75,-.  Aanvragen kan middels het digitale aanvraagformulier op de website van WBO of via het infopunt in Bestwijzer. Om het mantelzorgcompliment te kunnen aanvragen moet u als mantelzorger zijn aangemeld bij het Steunpunt Mantelzorg. Overige voorwaarden vindt u in de ‘Nadere regeling mantelzorgcompliment’ op www.gemeentebest.nl.
  • Activiteiten voor mantelzorgers: naast een compliment in de vorm van een bon organiseert het Steunpunt Mantelzorg met ingang van 2019 (naast voorlichtingsbijeenkomsten) het hele jaar door speciale ontzorgactiviteiten voor mantelzorgers. Uit de evaluatie bleek dat daaraan behoefte is. Om deel te nemen aan deze activiteiten moeten mantelzorgers zich als mantelzorger aanmelden bij het Steunpunt Mantelzorg. Informatie over de activiteiten vindt u op WBO.nl.
  • Aanmelden als mantelzorger: Mantelzorgers kunnen zich het hele jaar door als mantelzorger aanmelden bij het Steunpunt Mantelzorg om op de hoogte te blijven van het beschikbare ondersteuningsaanbod. Aanmelden als mantelzorger bij het Steunpunt Mantelzorg kan met het digitale aanmeldformulier WBO.nl of via het infopunt in Bestwijzer.
  • Subsidieregeling inwonersinitiatieven respijtzorg: vanaf 1 september 2019 kunnen inwoners of groepen inwoners subsidie aanvragen om mantelzorgers tijdelijk te ontlasten. Meer informatie lees je hier vanaf 1 september op onze website.
 4. Dan kunt u die tot 1 september per e-mail doorgeven: j.jonkers@gembest.nl.

  Op 1 juni onthulden we het door kunstenaar Auke de Vries gemaakte kunstwerk in Dijkstraten. Het kunstwerk heeft nog geen naam. We hebben al veel reacties mogen ontvangen op onze eerdere oproep tot het bedenken van een naam.

  Tot 1 september suggesties doorgeven

  Heeft u ook nog een suggestie voor een passende naam? Dan kunt u die tot 1 september per e-mail doorgeven: j.jonkers@gembest.nl. Uit alle inzendingen wordt een shortlist samengesteld waar u als Bestenaar op kunt stemmen.
   

 5. De scholen zijn weer begonnen. Het wordt weer drukker op de weg. Pas uw snelheid aan en wees alert op de eventuele onverwachte bewegingen van de jonge fietsers.

  De scholen zijn weer begonnen. Dat betekent: extra oppassen geblazen in het verkeer!

  Het wordt weer drukker op de weg. Even wennen zo na de rust van de vakantie, dus houd daar rekening mee. Pas uw snelheid aan en wees alert op de eventuele onverwachte bewegingen van de jonge fietsers.

  Tips voor scholieren

  Voor het eerst weer naar (een nieuwe) school? Let goed op, je moet vaak langer fietsen en de weg kan gevaarlijk zijn. Fiets je in een groep? Blijf dan 2 aan 2 fietsen. Is de weg extra smal, fiets dan áchter elkaar. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor je vriend(in) die naast je fietst! Tenslotte: blijf uit de dode hoek van bus of vrachtwagen. Dat betekent dat je minstens 3 meter rechts er áchter moet fietsen. Dáár kan de chauffeur je zien.

  (Groot)ouders: tips voor uw scholier

  Gaat uw (klein)kind voor het eerst naar de middelbare school? Een grote stap! Niet alleen wordt het wennen op de nieuwe school, maar ook aan de nieuwe fietsroute. Tip: fiets de route minstens één keertje samen. Let op de gevaarlijke punten onderweg, zoals gelijkwaardige kruisingen en drukke wegen. Denk ook aan zaken als de aanwezigheid van scooters op het fietspad. Zijn er meerdere wegen mogelijk naar school? Kies dan samen de veiligste. Bijvoorbeeld de route met de meeste fietspaden en fietsoversteekplaatsen.
  Een fijn en veilig schooljaar!

  Meer weten?

  Kijk dan op www.nulverkeersdodenbrabant.nl.

 6. Burgemeester Hans Ubachs heeft de 30.000e inwoner van Best verwelkomd. Dit is een van de gezinsleden Fleck. Burgemeester Hans Ubachs is trots op deze mijlpaal.

  Burgemeester Hans Ubachs heeft de 30.000e inwoner van Best verwelkomd. Dit is een van de gezinsleden Fleck. De familie Fleck komt uit Aken en telt 6 gezinsleden. Naast vader, moeder en schoonmoeder nog 3 kinderen. De familie vestigt zich in Best in verband met het werk van de vader. Burgemeester Hans Ubachs is trots op deze mijlpaal: ‘Het is natuurlijk fantastisch dat we in het jaar dat we 200 jaar Best vieren ook nog eens onze 30.000e inwoner kunnen verwelkomen. De familie schrijft meteen geschiedenis in Best’.

  Bezoek

  Burgemeester Ubachs ontving het nieuwe Bestse gezin op het gemeentehuis. Hij feliciteerde hen met het feit dat zij zich vanuit Duitsland in het mooie Best hebben gevestigd. Natuurlijk had hij cadeautjes voor de nieuwe inwoners van Best. Hij had bloemen, enkele Bestse aardigheden en een Nederlandse vlag voor hen.

  Groei

  In 1998 stond de teller al op 25.000 inwoners. Het aantal is langzaam gegroeid, maar de laatste jaren kwam er een versnelling. Hans Ubachs: ‘We zien dat door de oplevering van de nieuwbouwwijken Schutboom, Steegsche Velden en Dijkstraten ook het inwonersaantal nu gestaag toeneemt. Een lange tijd zaten we al tegen de 30.000 aan. Nu is het zover’. Door het bereiken van deze grens krijgt Best er vanaf de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen twee raadsleden bij. De gemeenteraad bestaat dan uit 23 raadsleden.

  Burgemeester Hans Ubachs verwelkomt 30.000e inwoner van Best

 7. Ervaart u ondanks alle maatregelen toch nog overlast die te maken heeft met Alaparada? Dan kunt u tijdens het evenement bellen naar met de speciale meldlijn via 06 44 12 64 08.

  Het Wilhelminapark is vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 augustus het middelpunt van de viering 200 jaar Best tijdens het festival Alaparada.

  Wilt u geluidsoverlast melden?

  Maak dan een melding. Let wel op dat u na afloop van het evenement pas een reactie krijtgt. U kunt uw melding ook telefonisch doorgeven bij de Provinciale milieuklachtencentrale via telefoonnummer (073) 681 28 21.

  Speciale meldlijn tijdens evenement

  Ervaart u ondanks alle maatregelen toch nog overlast die te maken heeft met Alaparada? Zoals bijvoorbeeld een voertuig dat tijdens de opbouw of afbouw in de weg staat of als er ergens een afzethek nodig is. Dan kunt u tijdens het evenement bellen naar met de speciale meldlijn via 06 44 12 64 08. U krijgt dan meteen iemand aan de telefoon.

 8. Het perceel met alle aanwezige bebouwing wordt gesloten op 14 augustus 2019. De sluiting eindigt op 14 november 2019.

  Op het perceel Terraweg 27 in Best is drugs aangetroffen. Op grond van de Opiumwet is dit verboden. De burgemeester is dan ingevolge het Damoclesbeleid bevoegd om tot sluiting van een perceel en/of woning over te gaan. Vanwege het aantreffen van drugs op dit perceel vindt hier een sluiting van 3 maanden plaats.

  Sluiting

  Het perceel met alle aanwezige bebouwing wordt gesloten op 14 augustus 2019. De sluiting eindigt op 14 november 2019.
   

 9. Bekijk het overzicht van de verkeersmaatregelen, fietsenstallingen en parkeerplaatsen.

  Het Wilhelminapark is vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 augustus het middelpunt van de viering 200 jaar Best tijdens het festival Alaparada. Graag geven we een overzicht van de verkeersmaatregelen, fietsenstallingen en parkeerplaatsen.

  Parkeerzone omwonenden

  Aan de noord-, oost- en westzijde van het Wilhelminapark geldt een zogenaamde parkeerzone. Alleen bewoners kunnen daar tijdens het festival parkeren. Zij hebben een tijdelijke ontheffing gekregen. Verder geldt er een inrijverbod voor ander verkeer dan ontheffing houders. Verkeersregelaars regelen het verkeer en zorgen ervoor dat hulpdiensten, bezorgdiensten en dergelijke een veilige doorgang hebben.

  Parkeren auto’s en fietsen

  Bezoekers kunnen hun auto parkeren bij sportpark Naastenbest en het parkeerterrein van de Makro. De parkeerroute wordt aangegeven met borden. Voor fietsers zijn er voldoende (on)bewaakte fietsstallingen beschikbaar aan de Prinses Beatrixlaan (bij de sporthal/Naastenbest), Akkerwinde en Prins Hendriklaan.

  Oud papier en afval

  Het ophalen van het oud papier op vrijdag in Wilhelminadorp gaat zoveel mogelijk door. Mocht het oud papier niet opgehaald kunnen worden, zet dan op zaterdag het oud papier weer binnen. Het ophalen van het afval op maandag verandert niet. Het kan zijn dat de vuilniswagen iets later langs komt dan u gewend bent.

  Contact

  Ervaart u ondanks alle maatregelen toch nog overlast? Of heeft u andere dringende vragen? Bel dan naar: 06 44 12 64 08.

  Toezicht tijdens Alaparada

  Het feestweekend Alaparada komt er aan. Op 16, 17 en 18 augustus vieren we met z’n allen het 200-jarig bestaan van Best. Voor het eerst wordt in het Wilhelminapark een evenement georganiseerd. De gemeente wil graag dat iedere bezoeker zich amuseert en dat omwonenden van het Wilhelminapark geen overlast ervaren. Daarom lopen er tijdens het evenement extra BOA’s rond in de wijk Wilhelminadorp. U kunt bij hen terecht met vragen en houden in de wijk een oogje in het zeil.

 10. De werkzaamheden starten op 14 augustus en zijn rond 31 december afgerond.

  Uit de jaarlijkse rioolreiniging en inspectiewerkzaamheden binnen de gemeente Best is gebleken dat het rioolstelsel op enkele plaatsen gebreken vertoont (scheurvorming, wortel ingroei en lekkages). Het riool krijgt op enkele plaatsen een nieuwe hoogwaardige binnenvoering zodat de buizen weer tientallen jaren mee kunnen zonder dat ze vervangen moeten worden. Doordat er geen graafwerkzaamheden nodig zijn, is de overlast beperkt voor de omwonenden. De werkzaamheden starten, wanneer het weer het toelaat, op 14 augustus en zijn rond 31 december afgerond.

  Renovatiewerkzaamheden

  In de wijk Hoge Akker plaatsen we enkele deelkousen. Deze zijn vergelijkbaar met stands die soms geplaatst worden in de bloedvaten bij mensen. Ook moeten er op enkele plaatsen wortels uit het riool worden gefreesd. De werkzaamheden kunnen enige overlast veroorzaken, zoals tijdelijk meer vrachtwagenverkeer. 

  Overlast

  Tijdens het reinigen van het riool is er een kleine kans dat er door de luchtdruk water opspat of stank ontstaat vanuit uw toiletpot, schrobputjes, spoelbakken en andere afvoeren. We raden u daarom aan om tijdens de reinigingsperiode openingen af te dichten door middel van bijbehorende stop en er een doekje of dweil over te leggen. Ook kan het helpen om de deksel van uw toilet naar beneden te doen en deze te verzwaren met bijvoorbeeld een emmer water. Als er stank ontstaat, dan komt dit doordat het water uit het waterslot is gezogen. De stankafsluiting werkt dan niet meer. U kunt dit probleem verhelpen door het toilet en de afvoeren met water door te spoelen. Denk ook aan de afvoer van de wasmachine en verwarmingsketel.

  Werkzaamheden

  Tijdens de werkzaamheden kan een straat voor korte tijd (gedeeltelijk) geblokkeerd zijn voor het verkeer. De voertuigen die de werkzaamheden uitvoeren, verplaatsen zich regelmatig. In de planning wordt rekening gehouden met de bereikbaarheid van de panden, de bevoorrading van de winkels, het ophalen van huisvuil en dergelijke. Hierdoor worden hinderlijke situaties zoveel mogelijk beperkt.

  Geparkeerde auto’s

  Een aantal putdeksels liggen in de parkeerstroken. Is uw straat aan de beurt? Dan kan er niet geparkeerd worden op de putdeksels.

  Kijkje nemen

  Vindt u het leuk om een rioolrenovatie eens van dichtbij te bekijken? Dat kan. Kom tijdens de werkzaamheden gerust een kijkje nemen bij de voertuigen en stel uw vragen aan de aanwezige medewerkers. Denk wel aan uw eigen veiligheid en de veiligheid van de medewerkers!
  Volg de aanwijzingen van de medewerkers op!

  Bent u niet in de gelegenheid om een kijkje te nemen? Bekijk dan de video over hoe de renovatie in z’n werk gaat.
   

Created by LINELABOX